Followers

Friday, December 14, 2012

Aaaawww that long?

Assalamualaikum W.B.T,

The last post was 12th August 2012?

And now 14th December 2012?

Where in the world have I been man?

Actually, I'm always around visiting this 'untouchable' site.

Maybe just wondering when I finally sit here and write something up to this moment.

It's like a 3 months jump.

Lots of thing happening, Gaza there, Farid's wedding, death of friends' family member, losing an election...

To tell you that I don't have time to write would be the biggest lie I ever told.

It's somehow I lost the touch of writing things here.

And I'm planning to just type until this point....

Sunday, August 12, 2012

Kesukaran

Assalamualaikum W.B.T
dan 
Salam Sejahtera kepada semua pembaca yang cantik dan kacak sekalian...

Harap korang semua semakin sihat, semakin bijak dan semakin kaya insyaAllah

Dalam menghadapi cabaran dan dugaan hidup ini.


Kebelakangan ini,

Aku mendapat kebuntuan tentang perkara-perkara yang ingin aku tuliskan dan nukilkan di sini...

Tapi bukan sebab aku tidak ada benda untuk ditulis...

Sedang berlambak bentuk idea dan pemikiran yang hadir dalam minda ni...

Lebih-lebih lagi sekarang aku banyak menghabiskan masa hidup berseorangan di apartmen Resak ni.

Mungkin kerana terdapat sesuatu yang membelenggu akal fikiran aku selama ini.

Nak bagitau korang la kan,

Sepanjang aku berseorang ni, banyak benda yang aku dapat lihat daripada pelbagai perspektif.

Sesiapa yang mengenali diriku ini biasanya aku kenal aku sebagai seorang yang banyak cakap.

'Flow of idea' non-stop and usually I was the conversation starter for many.

Dan apabila orang macam aku ni menghabiskan hidup dengan hanya dirinya sendiri.

Can you guess the abundance of stacking ideas inside of my head?

So being alone sucks?

Not really.

Sebab aku suka idea hidup berseorangan ni, 

Ramai yang tanya tatkala yang lain semua pulang ke kampung bersama keluarga...

Kenapa aku di sini?

Why choose to be alone while you can spend time with family right?

Ok.

Aku sendiri tak ada jawapan yang spesifik untuk soalan itu.

Tapi satu benda yang aku tahu....

Hidup aku ini sentiasa penuh dengan escapisme dan pemikiran logikal yang aku rasa boleh diterima pakai untuk dipadankan dengan situasi tertentu..

Aku 'treat' diri aku ni umpama sebuah software..

Apabila aku merasakan sesuatu seperti sedih, gembira atau marah...

Aku akan menolak untuk menerimanya bulat-bulat....

Somehow I do believe in creating me a 'indestructible machine'....

Aku percaya dengan keupayaan akal kurniaan tuhan ini.

Tapi selalunya badan aku sentiasa ingkar dengan perintah akal aku ini...

Jadi berlakunya perperangan yang sengit...

Resulting in a numbness....

Aku sentiasa mencari cara untuk mencipta 'reset button'

Butang mudah yang mengawal segalanya dalam pemikiran ini...

ohhoo....

Mungkin rakan-rakan terdekat akan menyangka yang aku ini mempunyai self-esteem yang tinggi..

Pada hakikatnya tidak...

Aku percaya hidup ni adalah campuran beberapa formula...

dan kita di sini mencari formula yang sesuai untuk kegunaan kehidupan seharian....

Aku banyak lihat formula yang berkesan...

cuma sekarang aku terfikir untuk menjadi

"Mad Scientist of Life"

dan aku hanya tertanya berapa sanggupkah aku untuk berkorban untuk mencapai impian sedemikian...

Apa yang ada dalam pemikiran aku ni adalah sesuatu yang tidak dapat dikongsi oleh semua orang.

That's why I'm finding a hard time and I choose to be alone instead...

Aku percaya suatu hari nanti tuhan akan temukan aku dengan seseorang yang boleh mendengar dan melakukan sesuatu....

Dengan itu akan belajar lebih banyak benda dan memperbaiki apa yang kurang dengan diriku ini.

Mencipta sesuatu atas dasar kepuraan itu sangat mudah...

You can laugh at the same thing but you don't always cry for the same thing...

Well...

Segalanya berlaku atas sebab-sebab tertentu bukan?

{tetiba teringat Moon's Eye Plan yang Tobi/Madara kat Naruto tuh}

Tuhan tidak pernah menjanjikan kehidupan ini mudah, tetapi Dia menjanjikan pertolongan untuk memudahkannya....

Aku selalu berharap kepada-Nya...

Kerana sekian kalinya harapan aku punah oleh amanah kepada manusia...

Tapi tidak mengapa...

Akan ku teruskan jua.


Wednesday, August 1, 2012

Why So Afraid?


Assalamualaikum W.B.T
Greetings to my beloved readers...

We might not know each other but I guarantee you it's never less.

How are you guys feeling?

Say it out loud...!!

I AM FEELING GREAT...!

Hehehee...

Fill your days with joy and laughter...

I do understand you might face some or maybe terrible difficulties...

But you are not stupid enough to say that going to stop you right?


Well,
Lately guys...

There's been several discussion and information digging about what to write in this blog..
and finally I decided to present you this topic.

[Dear readers, encourage yourself to read articles in English and better force yourself to write some, it never kills you anyway]

It's about FUTURE.

yeah...tell you what, this thing scare the shit out of everyone in every generations.

Have you ever wonder why?

The future is full of uncertainty (ketidakpastian)

And future is not 5 years or 10 years span...

5 minutes later are also consider future or even 5 seconds...

Me too, wasn't excluded...

I used to think a lot about how my future going to be...

*whether I'll get a suitable job and I'm enjoying it?
*whether I'll get married to a beautiful wife/wives that understand me dearly?
*whether by choosing this haircut will make me look stupid?
*whether by saying the truth to a friend will make me lose them?
blablablabla...

In the end

I didn't make any decisions at all...

Because I was too afraid that I screw up...

But when I give it a thought later...

No matter how afraid you are, the future will never stop coming...

A good or bad decision will only be known AFTER you get the result.

If you're so afraid and never let yourself progressing to the next level of challenges.

How's that going to be fair for you?


No matter how hard you fall...



How painful the wound....


How many people hate you....


Don't afraid of the future....

All the difficulties you'll be facing for those decisions
All the pain, sadness and suffering...

Will just make you leveling up...




And become the desired person you ought to be


And not some coward who blame others and keep on wondering why aren't they getting any better...


So...

If you met a person you like...
go tell them...
Don't be afraid if you're going to lose them or you might not make it together...

If you got any job interview...
just go for it even it's not the job you want...

If you have to choose to leave a person...
Just leave them and see where it goes...


Don't afraid of the future
Only be afraid of yourself because you're just stupid....hahhahah kidding


Good luck...

in having pain, sadness and severe suffering because it's totally worth it.


(by the way saje upload gambar ni sebab aku rasa gambar ni jek dia comel)







Wednesday, July 18, 2012

Membuat Pilihan?

Assalamualaikum W.B.T
&
Salam sejahtera

Selamat datang kepada dunia blogging vampire

Kerana blog ini seolah-olah tidak diperbaharui sejak 600 tahun yang lalu.
{mungkin sibuk dengan tugasan harian atau alasan yang paling logikal : malas}



Kepada yang bertanya ke mana jasad ini menghilang di alam maya

Minta jangan khuatir

Diriku ini tidak pernah lesap, hanya menjadi mata-mata yang memerhati dan mengamati.

Jadi,

Di sini hamba ingin berkongsi suatu perbualan bersama dengan Puan Kenchana.

Kami berdua sedang khusyuk berbual pelbagai perkara.

Sehingga menyentuh bab pilihan.


Semestinya bab pilihan ini merupakan suatu perkara yang sangat menarik untuk dibincangkan.
Jadi aku mengemukakan suatu pertanyaan.

"Solat Istikharah biasanya dilakukan untuk mendapatkan hidayah Allah S.W.T untuk mendapat pilihan yang terbaik bukan?"

Rata-ratanya solat istikharah biasanya dikaitkan dengan isu yang popular iaitu dalam pemilihan jodoh.

Jodoh adalah sesuatu yang ghaib dan dirahsiakan

Ramai orang kelihatan akan runsing kerana risau mungkin mereka akan tersilap membuat keputusan dalam memilih pasangan yang mereka akan makan, tidur dan secara asasnya menghabiskan sepanjang hidup mereka bersama.

Dan ketahuilah dunia ini penuh dengan cabaran, begitu juga penuh dengan manusia yang pelbagai sikap dan sifat.

Kerana variasi inilah terhasilnya pemikiran berbelah bahagi dan aku khususnya isu kali ini kepada lelaki.

Contohnya seorang lelaki menyukai 2 orang wanita dalam suatu masa.
[bayangkan situasi lagu Di Sana Menanti Di Sini Menunggu - UK's]

Sepanjang aku perhatikan bentuk pemikiran yang biasanya ialah memilih salah satu dan hidup bahagia selamanya.

 CLICHE giler.

Dan apabila memilih kedua-duanya, lelaki itu akan dikatakan tamak haloba.

Jadi aku cuba mencabar pemikiran Puan Kenchana ketika itu.

"Apabila terdapatnya dua wanita pilihan bagi lelaki, mungkin mereka akan menunaikan solat istikharah untuk memilih antara duanya tapi mereka terlupa satu lagi pilihan"

Dan Puan Kenchana kelihatan seperti tertanyalah ketika itu.

"Satu lagi pilihan adalah memilih dua-dua sekali!!"

Tapi bagaimanapun Puan Kenchana tetap seorang wanita yang aku yakin memang 'pantang' akan isu poligami.

Statement biasanya kita selalu dengar dan mak aku pun selalu cakap,

"Perempuan mana yang suka berkongsi"


Tapi sebelum melompat macam beruk, sila sedar ruang.

Solat Istikharah ditunaikan untuk meminta 'pendapat' tuhan tentang suatu keputusan yang ingin dibuat.

Dalam situasi seperti ini,
Seorang lelaki perlu membuat solat istikharah 2x

Kenapa?

Ya...

Yang pertama untuk membuat pilihan sama ada memilih keduanya atau memilih salah satu.

Andai diberikan petunjuk untuk memilih kedua-duanya, teruskan...berikan penerangan.

Dan buat solat hajat pula memohon pertolongan Allah kemampuan zahir dan batin.

Andai diberi petunjuk untuk memilih antara dua, buat solat istikharah sekali lagi untuk pilih mana satu yang terbaik.

Hentikan persoalan [kalau boleh adil, kalau mampu, kalau itu kalau ini]
Boring ok?

Allah lebih mengenali hamba-Nya daripada mereka mengenali diri sendiri.
Sekiranya Dia memberi petunjuk untuk memilih keduanya, sudah pasti Dia mempunyai perancangan yang baik untuk kita.
Jangan buruk sangka dengan Tuhan.


[Oh bila hal poligami, bila hal nak kahwin lagi tuh barulah nak ingat Tuhan, nak ingat sunnah Nabi?]
The mind is playing a trick on you!

Alhamdulillah, ingat juga dia kepada Tuhan.

Jangan cepat menilai, tidak pernah salah mendoakan kebaikan seseorang.
Kalau kita dah hilang kepercayaan kat sesuatu/seseorang tidak mengapa.
Jangan hilang kepercayaan kat Tuhan


Ketahuilah lelaki juga meragui keupayaan sendiri.
Andai kau jumpa lelaki yang tersasar,
Doakan sejahteraan dia, mohon Tuhan beri dia petunjuk
Andai lelaki itu tidak berlaku adil,
Doakan dia menjadi lebih bertanggungjawab.

maka kawan-kawan,
Jangan takut membuat pilihan.
Kita hanya tahu keputusan itu baik atau buruk 
Selepas kita menghadapinya.

So cheer up!!


Tuesday, June 5, 2012

Why avoid while you can overcome?

Assalamualaikum W.B.T
Greetings to fellow beloved readers.

Sadly to say there were no post on May..

Which month can be considered as my celebration month.
because turned 24 on that month.
Allah bless me.

By the way,
How are you guys?

Glad that some of you are still alive & still fighting to be in this challenging world.

Regarding to the topic stated above.

It's derived from a conversation with my old friend during his visit.

We did spent our quality time together...
Of course
When hanging out with a great person you won't miss any interesting topic.

So to say that he brought up an argument.

It's a normal boring topic about marriage and the argument was about [marriage in the young age]

So we present our stand then he brought up a so-called statistic 

Telling something like...

"There are about 90% of my family who married young....blablabla tends to break early"

so it's better to [avoid] such thing

Well, I can say that his argument somehow half valid...

And I told him, 90% are a big figure that will make your argument seems legit and valid...

But it will also tends to break that argument in a clean slate.

90% mean a lot had happened but how come no one ever utilize the data gather from the 90% such as problem handling?

How to OVERCOME the problem?

Some of us might stick to the famous quotation

"Prevention is better than cure"

But most of us know that shit happens sometime...

and we have to face it...!

I wonder why most people love to AVOID...

AVOID to fall in love
AVOID to have argument
AVOID to be in the crowd
AVOID to make mistake

Tell you what, when you avoid things...

It doesn't go away, it's just being halted and compiled.

Next round it will hit you like a hurricane...

Because in my life experience, my family, my friends'........

As I observed,

Avoiding never really makes you a better person...
Accepting the fact does!!

Accept the fact that you will fall in love with dumbass 
Accept the fact that even your best friend will argue with your point
Accept the fact whether you like it or not, crowd will compress you like sandwich
Accept the fact that mistake is just like the bra you're wearing inside...

And if those things happen in your life
Say to your life

It's OK, I'm going to make it.

Life is not about being problem free, it's about character developing, finding your path until you meet the Creator one final day.

Even if it kills you, take some challenge...




Thursday, April 26, 2012

Create Your Stories

Last Sunday,

I went with my colleagues to the final of so called reality show

Pilih Kasih 3

To support the beautiful and talented

[Maisurah Sojangi]
[Comeyh kan? Aku tak tahu pun dia junior yang aku induct dulu]

By the way she is not the main topic I want to share with you today...

But what I'm going to share with you was something in the middle.

While on our way to Senawang, Negeri Sembilan

One of my colleagues hit the dvd player

And launched the Japanese version of "Boys Over Flower"

[I don't know the actual title]

So as we were cruising I've been thinking deeply...

Why this kind of movies really attract youngsters especially the species I always love

WOMEN

So I asked one of my friend bout it...

"Why do you guys love to watch this beside all the cute-handsome guys?"

With all the answers I make it short by this answer...

"We love the love stories being viewed in the movies because it's so romantic and sweet, and that's what we would never get!!"

And then I was just, "ahh ok"

But actually it left me thinking...the last statement [that's what we would never get]

REALLY?

Now, the scriptwriter, director and even producer create that movies...

But how come we can't create our own?

To me

Love stories are written TOGETHER not by each other...

If you want your love stories to feel like a Korean movies

Make some effort!!

Tell your partner...

"Dear, today I would like to create our stories just like Mr. Bond and his girls, let's go kick some ass!!"

or

"How bout we go to Disneyland and pretend that were both Cinderella and her prince?"

By EXPECTING your partner to do something special for you won't give you a top-grade love stories.

Love does involve creativity, it inspires that...

If you can't be creative, then it's better you stop because in the end you'll become less productive partnership by complaining always 24/7 period!!

You are responsible for your own stories

Stories that you're going to tell your kids...

In the future

Reality is too scarce..!!

The statement "I will swim in the sea of fire, hike the highest mountain, kill a bear for you"

Might just resolve in the literature museum 

Go on guys, 

Kill some bears [only if you got a hunting license ok?]
Go hiking together at the Mount Everest
Scuba diving at Langkawi
[Maybe swimming in a Gamat Oil Pool will be suitable to replace Sea Of Fire]
Thrill rides at Fun Fair [if you're on strict budget]

Think you're good and creative in giving reason

Convert the talent, use the creativity to overcome those obstacles

Create your own Korean love stories, Japanese love stories, Tamil love stories...

and 

Put it inside your own novel that your children enjoy to read....


Wish you guys
 A happy stories making....

Don't make it as cliche as you think...

Wednesday, April 25, 2012

Tuhan Bukan Medan Escapisme Semata

Assalamualaikum W.B.T

Sekali lagi kita bertemu, hari ni macam ada limpahan idea pula untuk menulis.

Aku nak kongsi satu cerita ni...

Mungkin juga suatu peringatan.

Wahai teman.

Tuhan itu bukanlah medan escapisme semata.

Kenapa agaknya aku berkata sebegitu?

Mari tengok situasi yang aku gambarkan ya?


Aku pernah bertemu dengan seorang kawan lelaki,

Dia ni khabarnya hensem tetapi single

Jadi aku cakap la dengan dia, "awat hang tak cari awek?"

Dengan penuh bersemangat dia menjawab,

"takmo aku, couple tuh haram!"

Pada saat dan ketika itu, aku sungguh admire semangat dia

Ada juga orang yang masih mengangkat darjat agama di zaman ini rupanya.

Tapikan sangkaan aku meleset...

Tup tup hah  nak tunjukkan kuasa tuhan sebenar tuh.

Dia bercouple! 

Jadi dengan spontannya aku berfikir, "benda haram yang dia maksudkan dulu tuh apa?"

Dia betul-betul maksudkan atau tidak?

Adakah semata-mata sebagai pelepas hati sengsara tidak berteman?

Begitu juga halnya dengan situasi ini

Seorang wanita sedang putus cinta..

Boleh dilihat bait-bait kata mereka terus bertukar...

"Cinta ALLAH itu kekal...."
"Sesungguhnya jangan dikejar cinta manusia..."
"Pengabdian kepada tuhan itu lebih berbaloi...."

Blablabla

Then bila jumpa teman baru mengisi kekosongan hati...

Hah, lupa tuhan mana Allah mana....

Cinta dia tuh la yang selamanya, forever and ever happily ever after...go die la!

[pergh marah nampak? relax bro]

{cerita kan, kene la bersemangat}

Hentikanlah....

Katalah kepada diri sendiri benda yang sebenarnya..

Jangan jadikan tuhan itu escapisme semata-mata...

Maksudkan kata anda sebenar, jangan bohongi diri sendiri...


By the way

It's not love fault, it's what you said and done...


Mungkin Ini Sebenarnya Yang Terjadi

Assalamualaikum W.B.T
&
Salam Sejahtera kepada semua pembaca

yang hok comeyh-comeyh belako...

Tak lupo yang kacak-kacak..


Di harap anda semua sihat seperti saya

Kena la pandai jaga kesihatan sendiri yek kawan-kawan terutama yang single 

Kemungkinan untuk orang ingatkan anda makan ubat, masakkan sesuatu untuk anda sudah kekurangan peratusannya...

Tapi tidak mengapa...

Kena sentiasa kuatkan semangat yek!

Kali aku nak cerita sikit 

What actually happened to me?

Dan segala jenis escapism yang ada.

Suatu hari bertanyalah seorang rakan kepadaku...

"kau tidak ada GF ke Leo?"

Oh soalan sebegitu sememangnya agak menyemakkan otak.

But nevertheless...

I just wanna share with you la kan

Being in love is something exciting, it makes your world go round

Example my friend here


Betul tak? love atau cinta itu betul-betul boleh buat seseorang itu 'gila' sekejap

Then I ask myself..

[Aku memang suka sesuatu yang logik dalam apa bentuk sekali pun, aku akan bertanya, berfikir untuk mendapatkan jawapan]

"Kau tak suka ke ada orang sayang kat kau, ambil berat pasal kau, teman kau makan dan juga bila kau sakit?"

Telling you guys the truth

"Oh hell of course I'm interested!!"

"Jadi kenapa kau tak cuba, banyak jek perempuan kat luar tuh yang eligible kan? Kau takut tak dapat ke?"

Permulaan tahun 2012 aku dikejutkan oleh pelbagai berita kurang menarik.

3 orang kawan aku yang disangkakan bakal membawa perhubungan ke pelamin

Putus di pertengahan jalan

Juga berita penceraian sorang teman rapat.

You guys can just say, "it's got nothing to do with you"

yes, physically

Benda ni hanya membuatkan aku terus berfikir, macam kononnya nak mencipta formula dan juga potion.

Hahahaaha...

Padahal just involve, engage and face everything....


Tiada apa yang pasti betul tak?

Pengalaman yang lama memang sedikit sebanyak memberikan kesan kepada bentuk pemikiran aku terhadap couples

Just because I'm single then I 

Aku mungkin hanya suka berfoya-foya setakat ni kot...

Seorang demi seorang kawan aku dah berkahwin sekarang....

Terasa jugak weh

Kumpul duitlah dulu, jumpa yang sesuai aku terus jumpa mak diorang...

Kelas gituu....

[Hok dapak ye mace ni wokeyh gak noo?]

Banyak gak pilihan cuma aku tak dapat nak buat keputusan lagi nak pilih yang mana...

Sebab ideologi aku berlainan sikit dan juga sangat berlainan dengan norma wanita.

Aku tetap lelaki, dan aku akan sentiasa melihat...

Aku tak suka memberi alasan, tapi aku akan tetap cari jawapan...

Curiosity kill the cat but my curiosity will kill others...

Aku nak kena keluarkan balik sifat-sifat romantik yang dah lama aku 'kunci'

So hati-hati ya gadis di luar sana?







Tuesday, April 24, 2012

Truth Be Told

Assalamualaikum W.B.T

&

Good day 

to my beloved readers...

not to forget those beautiful and handsome fellas...

Welcome again to this blog...


It has been quite some time...

because of limited internet connectivity

I begin to forget this place...

How it's has been an interesting place before...

But not wasting any of your time.

I would like to share something with you guys...


FRIENDSHIP

Interesting topic isn't it?

Now as I'm fighting throughout my life...

I just hold on to two of these to clear my head out of misery...

1. If I can't stand anything about my friend, I tell them STRAIGHT to their face
2. If I'm thinking about their feelings and not willing to hurt them for the truth, I NEUTRALIZE it and don't tell others.

Be STRAIGHT and a NEUTRALIZER right?

so if you, any of you become otherwise of these two...

That's when problem come knocking on your friendship's door...


Once came a friend of mine,

Telling me something about their friend...

So it took about half an hour...

Then I asked,

"Have you told him/her directly?"

Guess what's the answer?

A big NO


Sad eh?

But that's the truth...

We said we love our friend

Claiming that being straight forward might hurt them yet we let other people heard it first before them...

Now imagine if I told the person about what she/he told me?

I guess WWIII going to happen...



Guys,

Think back.

There's always a reason why God granted you mouth..

It's for you to use by telling, constructing a beautiful phrase, conveying your inner feeling...

You friend might understand through your body language but they won't know what the hell is really going on not until you tell them verbally...


Wednesday, April 11, 2012

Something Unexpressed For Years

*A note to my 0105 Sassians

Assalamualaikum W.B.T
To all my beloved friends

I believe this is my first time ever saying that to you guys.
Well before that - a brief introduction bout myself.
I'm Leo Huzair 
Last graduated from Alam Shah 2005, 5 Maju.
Oh with a minumum achievement of 5A1 5B3 1B4

[In case takda orang yang ingat aku kat sini la kan]

Sebenarnya dah lama aku nak ceritakan benda ni.
Sekarang aku sihat walafiat.
Biasa-biasa sahaja, belum jadi millionaire lagi
dan kahwin pun belum lagi la so far..

Ada antara kita yang dah bekerjaya, ada yang dah berbisnes maju, ada yang dah kahwin dan ada gak yang bakal dapat anak.

Tahniah aku ucapkan.
You guys really managed your life well, alhamdulillah.

To tell you guys the truth la kawan-kawan
Long time ago I was never proud of this group Fighters 0105 in other words actually I hate some of you.
Walaupun aku dah tinggalkan sekolah almost 6 years ++, 
I still remember each of things some person did to me just because of misunderstanding.

Aku dah maafkan, truly aku dah maafkan tapi belajar untuk memaafkan tu lagi mudah daripada melupakan.
Aku masih ingat loker baru kerajaan, aku punya loker jek yang kemek kena ketuk dengan hockey stick, mereka-mereka yang campak cadar aku dari 3B5 ke bawah, mereka yang conteng buku-buku, koyakkan buku-buku aku, the one calling my with names.
Blame me for being too sensitive.
But believe it or not, I never told a single thing that some of you did to my family until now.

Secara jujurnya,
Aku memang dah maafkan anda semua walaupun specific person tuh tak pernah mintak maaf directly.
To think back I managed to complete years in that school without giving up was a miracle.


It's just that guys...

Some memories will just come back anytime to haunt you back.

Tujuan aku menulis benda ni just nak make things clear off because I believe most of us dah grow up so well.

'Psyche' aku almost jahanam setiap kali aku teringat balik.
Aku sukar nak tidur, sukar nak stabilize balik...
Sometimes I even cry...
Benda tuh unexpressed for so long...
 Umpama macam hard disk yang dah full capacity dan aku perlu release kan sebahagiannya.
Aku perlukan ruang baru.

And I do believe some of you also need this new space, new image of me instead of the old one.
Let's barter this situation for greater good.

Nak marah, piss off because of what I write here it's up to you guys....

I'm only thinking for what's good...
Aku nak berkeluarga suatu hari nanti dan aku tak nak semakkan minda aku dengan satu benda yang hanya aku tahu sampai sudah...
Begitu juga korang...

Dengan memaafkan tidak cukup sekiranya aku tidak melupakan,
Aku nak lupakan, clear it off & start a fresh.

Aku taknak perangai aku nanti, zuriat aku akan ikut...

And if anyone of you still hold a simple grudge,
Unresolved questions...

Please do ask me personally
And I personally asking for forgiveness.

Dear friends,
I hope that each one of us will be more successful and will always receive blessings from Allah.
As a friend
(If you ever considered me as one)
I do need your support and in return I give you mine.

Assalamualaikum...
May everything between us been resolved from now on.

Thanks.

Thursday, April 5, 2012

The Time That's Lost

A cup of coffee I drank
Will always reminds me of you
As you were lying on that plank
Where everything between us been through

There's no way I'm stopping the angel
Pledge to them for an extension
It's not even a game of head or tail
To fool them with illusions

"Would you please give me a massage?"
That's the closest moment we're together
It's not about RM5 you offered
But the satisfaction of being your grandson

We shared jokes and laughs
We shared interest in cats
Being humble that's what you've taught
Locked inside within our hearts


All the time we had together
Became the time that's lost
But the memories linger forever
Trinkets of love I treasured most

I'm not telling anyone
How much I missed you

Tuesday, March 20, 2012

3 Years

Assalamualaikum W.B.T
&
greetings to all my beloved readers

It's been a while we haven't meet here...

I do believe this virtual world kinda missing me as its population.


Well,

Quick updates about me.

I already continue pursuing my degree

In the same old faculty 

Different courses, different name.


Ahh....

As predicted I might going to be in this faculty for 3 years...

It's just a number some of you might say,

It even occurs to my sane mind right now.

But the [3 years] term somehow trigger something else in my mind.


It reminds me of my dear beloved father...

He's 60 right now.


[Hensem macam aku gak kan?]

By the 3 years period, he will reach 63 years old.


You know that our beloved prophet Muhammad S.A.W passed away at the age of 63?

It's not that I'm requesting for something bad to happen...

I once heard an old man said on his 64 years old birthday.

"To be able being alive at this age is a bonus, while even our beloved prophet passed away on 63"


I realized how time really flies...

Within 3 years,

Anything can happen.

People will continue to tell me,

"Be patient"

I always pray to Allah, asking for an extension...

I'm really afraid my option for extensions somehow reaching its expiry date.




I was broken into pieces but somehow I put it back into one piece.
I build my characteristic...

As strong as I can...
Just like a stronghold that couldn't be penetrated.

Life is not a trading business which you can simply trade and Allah is definitely not our customer
That we can ask,

"Please exchange mine with him"

He wouldn't let me do that if he ever knew the game of the trade.

Every songs I listen, I sing...

Will always remind me of him,

He's the one who shape me on what song I listen....

As his first son,

I never think that I ever make him proud enough...

And right now I was like rushing to grab the fastest way, the fastest track...

And tell myself,

"Hang on, hang on"

Constrained and pressured like a tin can.

I hope that Allah grant me His blessing in everything I do...

Show me the path of success....

Cleanse my heart from a terrible worry and hatred.



Dear Ayah....

I know sometimes we don't share the same thoughts

But we both share the same feeling of love.




I love you



Friday, February 17, 2012

Topik Yang Menarik Tapi Kadang-Kadang Tak

Assalamualaikum W.B.T

&

Salam Sejahtera

Wahai pembaca-pembaca yang budiman dan mungkin geliman.

Apakah yang dimaksudkan oleh tajuk di atas sebenarnya?



Topik itu adalah 

KAHWIN

Kenapa aku cakap menarik dan kadang-kadang tak?

Well...

Kahwin ini menarik kerana itulah ikatan paling sah bagi pasangan lelaki & wanita yang masing-masing sedang bergeli-geliman

Waktu inilah yang sangat sesuai bagi mereka yang suka 'menjelajah' tanpa melanggar hukum syarak.

(kalau tak faham, buat-buat faham kerana mungkin ada di kalangan pembaca yang masih dalam status bawah umur)

Bila dengar perkhabaran teman-teman melangkah ke alam perkahwinan

Reaksi seperti

"wah....kahwin dah kau?"
"perghh....hensem giler kau sebab ada orang nak kawin dengan ko"
"bakal isteri kau ada kawan-kawan yang single?"
"hah? kahwin?"

Oh itu tidak dikira dengan mata membulat hampir terkeluar...

Next?
InsyAllah kita akan dengar berita..

"Hah? Kau dah dapat anak?"
"Weh...dapat kembar?"
"Kenapa anak kau comel tak macam kau?"

heheheehe
biasalah gurau member2...

Tapikan apa yang membuatkan topik ni kadang-kadang tidak menarik?


Jawapannya



Bila kau jek yang tak kahwin-kahwin lagi


Monday, January 30, 2012

Let's fight ladies & gentlemen..!!

Dear ladies,
Doesn't it hurts you seeing a man choosing another man as their life partner?
Weren't you good enough? Weren't you a good mother?
How can you let them take your throne in men's heart?

Yet you encourage them to be beautiful like you, to be sweet like you, to wear things that you once afraid to show us?

Dear gentlemen,
Doesn't it hurts you seeing girl taking lips that supposed to be yours?
Are we so weak that we have to ask them to protect each other?
How come we say we are superior but we let them astray?
We cry when they didn't choose us over another guy but is it ok to let they flaunt you just because 'girls can't make girls pregnant'?

Yet we do nothing to prove that we are their savior no matter what?

Dear ladies & gentlemen,
We were on war for many centuries...
We fight each other to prove which better...
Haven't you surprised why none of us won?

Has it ever come to our sense that we are fighting the one we needed the most?
And for that very reason this war cannot be won.

But secluding to each of our clan as a 'peace treaty'?

Dear gentlemen,
Weren't you sad seeing if there's not enough friend to join you in the football field?
We laughed at those friend designing blouse & skirt but in the end you're left with nothing?
We feel gross to say we love them because "oh hell I'm a man"

We become Spartans but they become CHICKen.
Where's our brotherhood gone?

Why haven't we reach out our hand and tell them :
"Hey we got women to protect, help me and stand up. You're a man and always be. Please don't lose because I'm powerless without you"

Dear ladies,
You said men could never understand you and they will never change...
How nice of you to become us, thinking of lessen our burden
But how you intend to take our place without being them?

Accept the fact that you love us, and only us...
You said that you don't need a man but you need our love in woman form.
How can't we say you're not an egoist?

Dear ladies & gentlemen,
When you said that it's our choice, our choice to be in love with our own kind...
You fight through everything for something you called 'freedom of love'
You're strong and you wanna prove those who called themselves 'normal'.

Why can't you use the same energy, fighting the inner demon in you?
Until you're able to say the magical words
I LOVE YOU

To the one who really deserve it?

Girls & Women,
I will always love you no matter how you rejected me, how handsome those girls can be, how sweet of what they said to you....
Because I will be better to deserve you.

The true independence of sexuality is not about how you can free to choose, free to love, free to change sex..

It's about how you free from sexual dilemma and be what you're already born with nature law.
That's true freedom!! That's a war that worth every bloodshed...!!

Men, fight to be in love with ONLY woman...!!
Women, fight to be in love with ONLY man...!!

Thursday, January 19, 2012

Life as a student?

Assalamualaikum WBT
&
Greetings dear fantastic readers.

One secret I want to share with you today.

I love you all...!!

Ok.

InsyAllah

With Allah permission

This coming March

I will further my study in degree level.

After almost 1.5 years of 'resting' 

I've been working around,

Do this do that.

Surely some will ask why only now I want to continue...

When I was  a diploma student,

To tell you truth 

I was a very very very lazy student.

Despite my awesomeness.

Now what makes me think after 1.5 years of resting will going to be different then?


[sorry can't stand it, I really have to smile]

Ok before I answer that question

Let's get back to the point why in the first place I want to further my study.



*It all started when I met one of the UMNO secretary*

We're having our random conversation

Until I suddenly ask him.

"bang, what if 1 day I want to be like Tun Mahathir and even greater than him, if possible I want to make his name 2nd most remembered in Malaysian history"

That bro whose name Zaim, showed an impression and answer my question.

He listed down all the thing I need to have.

1. Money 
2. Education - preferebly Degree & above
3. A suitable party

Looks easy right?

This was my key opener to further my study.