Followers

Sunday, August 12, 2012

Kesukaran

Assalamualaikum W.B.T
dan 
Salam Sejahtera kepada semua pembaca yang cantik dan kacak sekalian...

Harap korang semua semakin sihat, semakin bijak dan semakin kaya insyaAllah

Dalam menghadapi cabaran dan dugaan hidup ini.


Kebelakangan ini,

Aku mendapat kebuntuan tentang perkara-perkara yang ingin aku tuliskan dan nukilkan di sini...

Tapi bukan sebab aku tidak ada benda untuk ditulis...

Sedang berlambak bentuk idea dan pemikiran yang hadir dalam minda ni...

Lebih-lebih lagi sekarang aku banyak menghabiskan masa hidup berseorangan di apartmen Resak ni.

Mungkin kerana terdapat sesuatu yang membelenggu akal fikiran aku selama ini.

Nak bagitau korang la kan,

Sepanjang aku berseorang ni, banyak benda yang aku dapat lihat daripada pelbagai perspektif.

Sesiapa yang mengenali diriku ini biasanya aku kenal aku sebagai seorang yang banyak cakap.

'Flow of idea' non-stop and usually I was the conversation starter for many.

Dan apabila orang macam aku ni menghabiskan hidup dengan hanya dirinya sendiri.

Can you guess the abundance of stacking ideas inside of my head?

So being alone sucks?

Not really.

Sebab aku suka idea hidup berseorangan ni, 

Ramai yang tanya tatkala yang lain semua pulang ke kampung bersama keluarga...

Kenapa aku di sini?

Why choose to be alone while you can spend time with family right?

Ok.

Aku sendiri tak ada jawapan yang spesifik untuk soalan itu.

Tapi satu benda yang aku tahu....

Hidup aku ini sentiasa penuh dengan escapisme dan pemikiran logikal yang aku rasa boleh diterima pakai untuk dipadankan dengan situasi tertentu..

Aku 'treat' diri aku ni umpama sebuah software..

Apabila aku merasakan sesuatu seperti sedih, gembira atau marah...

Aku akan menolak untuk menerimanya bulat-bulat....

Somehow I do believe in creating me a 'indestructible machine'....

Aku percaya dengan keupayaan akal kurniaan tuhan ini.

Tapi selalunya badan aku sentiasa ingkar dengan perintah akal aku ini...

Jadi berlakunya perperangan yang sengit...

Resulting in a numbness....

Aku sentiasa mencari cara untuk mencipta 'reset button'

Butang mudah yang mengawal segalanya dalam pemikiran ini...

ohhoo....

Mungkin rakan-rakan terdekat akan menyangka yang aku ini mempunyai self-esteem yang tinggi..

Pada hakikatnya tidak...

Aku percaya hidup ni adalah campuran beberapa formula...

dan kita di sini mencari formula yang sesuai untuk kegunaan kehidupan seharian....

Aku banyak lihat formula yang berkesan...

cuma sekarang aku terfikir untuk menjadi

"Mad Scientist of Life"

dan aku hanya tertanya berapa sanggupkah aku untuk berkorban untuk mencapai impian sedemikian...

Apa yang ada dalam pemikiran aku ni adalah sesuatu yang tidak dapat dikongsi oleh semua orang.

That's why I'm finding a hard time and I choose to be alone instead...

Aku percaya suatu hari nanti tuhan akan temukan aku dengan seseorang yang boleh mendengar dan melakukan sesuatu....

Dengan itu akan belajar lebih banyak benda dan memperbaiki apa yang kurang dengan diriku ini.

Mencipta sesuatu atas dasar kepuraan itu sangat mudah...

You can laugh at the same thing but you don't always cry for the same thing...

Well...

Segalanya berlaku atas sebab-sebab tertentu bukan?

{tetiba teringat Moon's Eye Plan yang Tobi/Madara kat Naruto tuh}

Tuhan tidak pernah menjanjikan kehidupan ini mudah, tetapi Dia menjanjikan pertolongan untuk memudahkannya....

Aku selalu berharap kepada-Nya...

Kerana sekian kalinya harapan aku punah oleh amanah kepada manusia...

Tapi tidak mengapa...

Akan ku teruskan jua.


4 comments:

4umyfans said...

bergantung harap 100 % kepada manusia bakal merosakkan hubungan kita sama Tuhan. untuk kebaikan, 100 % pada Tuhan kebergantungan kita, dan untuk manusia, biarlah peratusnya kurang. sekadar pandangan daripada renungan....

Leo Huzair said...

yup....terima kasih Ery. :)

Muhammad Ikhwan Radzali said...

so... i shouldn't feel lonely whenever i'm lonely then? sebab Allah kan sentiasa ada untuk kita. :)

Leo Huzair said...

yup2....bijak bro ni