Followers

Monday, March 15, 2010

Cermin diri sendiri...

Lamo sungguh update blog ni...

padahal banyak benda yng boleh ditulis (taip)

Well, kali ni aku nak discuss pasal self-mirror...

Rmai org cakap, org lain adalah cermin diri kite yang terbaik...

Klu diorg ckp kite teruk, itu ini...maka itulah kite. No doubt bout it.

But to me, hanya tuhan n diri kite sendiri yang layak judge diri kite..

Be it kite nak jadi macam setan ke, anak setan ke, sepupu malaikat ke kn...

Korang mesti hangin jek bile dengar unsur2 keberlagakan aku ni, aku tau..style aku mmg berlagak

Aku ckp macam ni sebab kite harus mengamalkan amar makruf nahi mungkar tp bukan tugas kite utk mengubah seseorang tuh dan bukan kite jugak yang tentukan siapa masuk syurga dan siapa masuk neraka kan?

At certain point of life, people you once know will change...

I said this because I've experienced it...

Ramai orang mengeluh kenape kawan kite berubah kepada itu ini, tapi sikit pun kite tak cakap pasal diri kite. Sedap mulut kite jek nak cakap..

Pada mulanya kite merasakan seolah-olah kite ni concern, ingat akan dier..last2 kita mula membenci, dan bertukar menjadi virus yang lebih dahsyat daripada HIV.

Aku bukan tak pernah membenci orang, please accept the fact that I'm not a nice, sweet and kind person...
Ade orang pernah cakap macam ni kat aku...
"aku ingat dier ni baik la sangat, rupenye....blah3"

Cume sekarang, membenci bukan pilihan aku yang terbaik...bagi aku, kalau aku nak benci sekalipun, aku kena tanamkan pisau rambo kat jantung dier dengan tangan aku sendiri dulu baru aku boleh benci...

Benci macam mana sekalipun, kite masih hidup...and akan berselisih kat mana2 gak. 1 hari nanti, mungkin kite kerja sama dengan dier, mungkin dier bos kite, kite bos dier ke, dier kawin dengan adik or kakak kite ker...

Tuhan memang suke buat kite macam ni, dier suke uji tahap kite kat mana. Cube fikirkan, kenapa syurga and neraka ade 7 and setiap 1 berbeza keadaannya? Orang yang jaga solatnya insyallah akan masuk syurga tapi syurga yang mana?

Benda macam ni la umpama test kite, dan bile dah lalui..kita akan dapat pointer tertentu oleh Mirza...

aku pun akan "baru aku tau macam mana perangai sebenar kawan aku tuh" sedangkan dier pun akan cakap benda yang sama...

Kita terlalu sibuk nak menjadi cermin orang lain sedangkan cermin kite berhabuk...

kite semua mempunyai beberapa traits yang same bukan 100% same..

So, there's no use 4 me kutuk orang belakang2 while at the same time...I'm mocking some part of me.

4 comments:

madmal said...

aku x paham.. aku rasa lagi 46 tahun, kata-kata dan coretan ko bakal jadik kajian oleh para sarjana seluruh dunia.. meraka akan kaji nanti apa kah maksud tersembunyi ni. ;p

Leo "Ricky" Huzair said...

knape perlu 46 tahun??

ko msti dh buat calculation scientific ni kn?

ntah2 ko dh cipta small scale time machine...

descendant Stephen Hawkings la katekn..

madmal said...

aku anggar jek.. sbb skang ni semua org x peduli kata2 ko. tapi tggu nanti lepas 46 tahun mesti ada org akan mengkaji kata2 ko. huhuhuhu. tapi aku pelik, aku x pernah pulak pk pasal time machine. huhu. x pernah terdetik pown.. huhu. aku rasa ko ialah lelaki sejati descendant Stephen hawkings. huhuhu! Genius Leo. Genius! Bravo!!! hahaha

Leo "Ricky" Huzair said...

knape gne point aku balik?

sbb...kate2 aku 2 betul n tepat terhadap ko kn?

that's y ko reluctant nk gne point lain sbb nnti takut org fikir ape yg aku ckp ni betul...