Followers

Wednesday, October 7, 2009

benda2 yang aku rase...

Hello there...

Ape kabo semua?

nak tny skit ni....

korg rase payah ke ble aku (sgt susah bg diriku utk menulis perkataan ini dlm blog) tulis dlm English ek?

bukan ape beb, aku bukan la nk tunjuk yg aku ni terrer English cume aku senang berkongsi idea dlm bhs English. lgpn, blog ni luas kn...kite tak boleh agak klu ade orang asing yang terbaca blog kite kn? kn?

kawan2 terdekat aku ade cakap macam2 tentang blog aku ni...most of them comment bout the language I used la...

huh...nasib baik bleh stop kt situ stakat ni sbb ble aku dh start menulis English, aku akn trus menulis.

So, sbnrnye post kali khas utk kwn2 aku yang mengalami kesusahan dlm mendapatkan idea dlm blog aku. tp xde la aku nk translate balik sume dlm bahasa Melayu.

Aku dah ckp, klu korg ade masalah/x puas hati/bengang dengan topic yg aku tekankan. sahut la cabaran sikit, tanya aku. aku akan cube jawab. klu korg tny dlm English, aku jwb dlm English dan klu dlm Malay, aku jwb dlm Malay. Senang jek perhubungan antara kita ni sebenarnye.

Anyway, post yg ini aku nk bincang tentang support atau sokongan.

benda ni sgt penting dlm hidup kite sbg manusia bkn...dengan sokongan, seseorang itu boleh menjadi bersemangat, boleh menjadi kuat, boleh dapat keyakinan diri. Kite saling memberi sokongan antara satu sama lain dgn atau tanpa kita sedari.

tp di dalam sistem sokongan ini datangnya satu perkataan yang diberi nama, "pura-pura"

cube tanya diri korang, bile korang memberi sokongan kat seseorang...kenapa korang menjadi seorang yang supportive? cube tny soalan ini gak kat kawan2 korang yang memberi sokongan kat korg...

kite/diorang mungkin akan cakap, "Sebab kiteorg PRIHATIN"

Yehaa....betul tuh, itu jawapan paling normal la.

tapi aku menghadapi masalah untuk menjawab persoalan ini.
Roomate aku pn kena bahan dengan soalan ni, tapi dier seorang yg sgt cool. Dia cakap aku ni terlalu fikir secara teknikal, tapi dia still jawab soalan aku. Kawan2 aku kt SAS dulu klu jumpe aku skrg pn diorg susah nk agak aku ni camne, 5 tahun bersama, classmate aku kt UiTM, 5 sem( 2 tahun setengah) pn susah nak agak aku ni camne. Tapi dier 3 sem jek dan dia sudi mendengar 'kegilaan' aku. Dia manusia biasa kot, bila dia x tahan dia terus cakap yang kepala dia dah terlalu tepu, and he needs to sleep...badly!!!

Ok, kenapa perkataan "pura-pura" tuh aku bangkitkn?

aku tny ramai orang, and diorg setuju mmg kepuraan selalu ada, di mana2 sahaja. Name lain yg famous bagi perkataan ini ialah 'hipokrit'.

Aku survey2 kat internet, biodata, twitter, status, blog...aku dapati yang kebanyakan daripada kita benci dengan kepura-puraan(hypocrisy). And orang2 ni biasanya tiada masalah untuk menjawab persoalan tadi.

Knape aku mengalami kesukaran dalam menjawab persoalan tadi? sebab aku memikirkan tentang anda semua dan sekeliling. Bukan aku nak cakap yang aku suka akan hipokrasi beb and katekan la aku keluarkan statement, "aku benci dengan hipokrasi/org hipokrit". Aku sgt rase x selesa.

sebab hipokrasi tuh ade dalam diri aku, kawan2 aku, housemate aku, family aku, lecturer aku, pemimpin aku. So, tell me how am I going to hate them? you?

Aku bagi sedikit contoh la kan...
korang kawan dgn seorang kawan ni, dier ade masalah and mintak tolong dgn korg. So, korg kn PRIHATIN jd korg tolong and sokong dier (aku xnk sentuh bab keikhlasan dlm ni) tapi korg pergi cerita kat orang versi lain (korg x suke dier la, dier tuh bodo la, masalah simple jek la dan lain2 lagi). Dier tuh dah build trust kt korang.
Persoalan ni, "if you supported somebody, WHY are you being supportive?" dh jd mcm mane sbnrnye?

klu sebenarnya korang bukan atau tak boleh jadi penyokong(supportive) tapi masih cuba untuk menjadi, pura2 jd supportive takpe tapi buat BETUL2 sampai orang tak boleh bace yang korang pura2. Klu tak jangan involve sebab bahaya.

Aku bukan la angelic tapi aku cume seorang yang berfikir (aku bukanlah suke sgt pun berfikir ni). Sebab ramai orang2 yang hebat kat dunia ni tapi diorang pn ade kekurangan. Korang pn salah seorang yang hebat jadi korang pn ade kekurangan. Aku bukanlah seorang yang hebat, kekurangan aku banyak but aku mencari untuk menjadi lebih baik.

so, think sometimes...

8 comments:

Anonymous said...

pura-pura ea? adui.. at certain point, mmg kta kena pura2.. at certain point memerlukan kita jujur.. contoh, assgmnt kena hantar besok, malam tadi baru buat.. pure2 la tu.. huhu.. tapi sebenarnya x bagus pura2 ni.. menyakitkan hati org sekeliling.. tapi ape nak bwat.. itu lar salah satu cabang seni dalam hidup.. ada org menggunakan advantages dgn pura2 nie.. so kenapa kta tak bule bwat mcm tu jugak.. so pikir-pikirkan lar pura2 tu.. ada kebaikan dan ada keburukan.. ada tempat dan masa kita perlu gunakan pura-pura.. dan ada tempat dan masa kita x perlukan kepura-puraan..

Leo "Ricky" Huzair said...

saye setuju dgn pndapat anda....

detail jugek penerangan anda..

cume yg menjadi kekurangan tuh apabila seseorg tuh x dpt nk handle kepura2an yg diorg buat...

last2 mereka sendri yg terperangkap,
aku pn terlibat jugak dlm 'bidang' ni tp aku sentiase mencari possible way supaye aku n org lain x stuck.

huhuhuhu...

Anonymous said...

pura-pura...?
lebih kepada menjaga hati...

Leo "Ricky" Huzair said...

yeah...

mcm buat assignment multimedia gak la kn...

tiya said...

haha... best topik nih. yup i agree dgn leo. hipokrit tu perlu la weyh dlm hidup nih. so pergi mati lah dgn statement 'aku tak suka org hipokrit' insan2 tersebut. (merujuk kpd sesapa yg selalu sgt kuarkan statement nih.) bkn lah suruh jd 100% hipokrit tapi tak ada org jujur lah dlm dunia nih kan? at least dia mesti pernah hipokrit dgn dri sndri. paling senang contohnya: setiap org pernah menilai dan menghakimi org kan? hipokrit lah tu namanya, dia perfect sgt ker nak judge org? kalo ada org yg tak hipokrit tu meyh depan aku kasi tgk muka sket, aku nak tabik spring!! haha.. yg aku nak sampaikan ialah hipokrit tu adalah satu cara escape dari sesuatu yg tersangkut. link penyelamat kpd sesuatu perkara yang boleh membantutkan usaha anda. (panjang lak komen aku mcm nak luah prasaan jer. aku ada blog sdri lah weyh, lupa lak. haha.. www.centa4tiya.blogspot.com)

Leo "Ricky" Huzair said...

Hheheheheh....

betul2....

what ever u think, it may resulted to ur perception..

Jemi Azmi said...

up to dorang la nak hipokrit ke tak,..tp dlm berkwn aku pantang org pura2 nak kwn ngan aku coz bila aku anggap org tu kwn aku, aku akn tlng dia baik susah n senang...aku pantang tgk kwn dlm kesusahan baik yg rapat @ tak. yg penting Leo aku x pernah bersikap hipokrit dlm hidup, macam tu ko knal aku macam tu la org len knal aku..ok!!!

Leo "Ricky" Huzair said...

hehehheh....ketegasan dpt dilihat di situ.

Jgn risau la Jemi oi...

nothing's changing maaa